5 de Agost de 2024 a les 14:05
Aquest dilluns 5 d’agost, s’ha celebrat una sessió de ple extraordinari, on l'equip de Govern ha presentat un total de 7 punts i expedients que implicaven necessitats de tramitació; els que més debat han provocat han estat els vinculats amb el Servei de Menjador Social i la recollida de la brossa i dels residus.
L’equip de Govern ha portat a ple els punts relacionats amb el reglament i també la memòria econòmica i tècnica del nou equipament de menjador social.
En relació amb el reglament, el grup de Junts Impulsem Rosselló ha establert que el menjador doni servei a persones majors de 65 anys, quelcom que s’ha determinat amb l’ajuda del departament de Serveis Socials del Consell Comarcal del Segrià. Les normes també estableixen el procediment i els tràmits a seguir, el número màxim de places, que s’ha fixat en 30, i els criteris de preferència per admetre a cada usuari. Aquest punt s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de Govern, però l’abstenció d’Ara Rosselló i Vivim Rosselló.
Escoltem a Mari Carme Vidal, portaveu d’Ara Rosselló, qui ha explicat la perspectiva del seu grup envers a l’edat dels usuaris d’aquest menjador social:
Pel que fa a la memòria econòmica i tècnica d’aquest nou servei, l’equip de Govern l’ha portat a ple per justificar la creació del equipament, tot i que han aclarit que serà deficitari. No obstant això, volen tirar-ho endavant, degut a que el creuen necessari per la població.
La memòria econòmica també determina que les persones majors de 65 anys que podran beneficiar-se d’una tarifa reduïda del servei de menjador són aquelles que no superin l’1,4% d’indicador de renda de suficiència de la Generalitat. Aquesta valoració no anirà a càrrec del consistori rossellonenc, sinó del departament de Serveis Socials del Consell Comarcal del Segrià.
Aquest punt s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de Govern, però l’abstenció de Vivim Rosselló i el vot en contra d’Ara Rosselló.
En aquest sentit, Vidal també ha matissat que aquesta ordenança “afavoreix a qui cobra més” i que el seu grup sempre ha defensat “treballar per la igualtat i l’equitat”:
Ferran de Noguera, portaveu de Vivim Rosselló, ha explicat els motius de l’abstenció del seu grup:
En aquest sentit, l’alcalde de Rosselló, Joan Andreu Urbano, ha explicat que els tràmits i els procediments del menjador social porten temps encallats i que s’han de tirar endavant per assolir l’objectiu de tenir-ho tot enllestit entre mitjans de setembre i mitjans d’octubre. Sobre la participació i marge de decició dels grups de l’oposició en aquests tràmits, en resposta a allò mencionat per De Noguera, Urbano ha afirmat el següent:
Urbano també ha parlat del per què del reglament i ha donat resposta al que ha comentat Vidal:
Un altre dels punts que també ha creat debat és el relacionat amb la gestió de la brossa i les illes de contenidors. Aquesta qüestió ha estat la darrera que s’ha explicat al ple i en ella, s’ha ratificat el decret d'alcaldia pel qual s’ha aprovat el conveni amb el Consell Comarcal del Segrià per la prestació del servei de recollida de residus municipals.
Aquest punt s’ha aprovat amb tots els vots a favor de l’equip de Govern, però l’abstenció d’Ara Rosselló i el vot en contra de Vivim Rosselló. Pel que fa al vot en contra de Vivim Rosselló, Ferran de Noguera ho ha explicat:
En aquest sentit, Ara Rosselló ha mantingut la seva postura contrària a les illes de contenidors. El seu grup assumeix que “ens vam equivocar” a l’hora d’escollir-la, quelcom que va ser, segons Vidal, una decició "política", però ara és “feina de tots”.
No obstant això, segons Vidal, si la desició és continuar amb les illes “s’ha de fer pedagodia”:
Al ser preguntat per aquestes qüestions, l’alcalde del municipi ha coincidit en que la problemàtica de les illes “ve de temps enrere” i que “potser ens vam equivocar”, però sí que ha insistit en que aquesta no va ser “una decisió política, perquè va ser el poble qui va escollir si les illes o la recollida del porta a porta”. I ha afegit el següent:
Respecte a la pedagogia, Urbano ha insistit:
D’aquesta manera, les illes es mantindran, però amb un servei de contenidors que romandran tancats i només els veïns i veïnes de Rosselló que disposin de carnet podran llençar la seva brossa dintre.
Al ser preguntat per quan aquest sistema es començarà a emprar, Joan Andreu Urbano ha afirmat que estava previst tenir-ho per abans d’acabar aquest any 2024, però que, tenint en compte els processos i els tempos de tot el tràmit, fins a mitjans de l’any vinent no s’iniciaran, ja que que no és quelcom que només afecti a Rosselló, sinó que també ho han de canviar altres municipis del Segrià.