22 de Novembre de 2024 a les 13:13
Les dificultats i les problemàtiques per trobar un lloguer apte a qualsevol butxaca és quelcom que no només passa a ciutats grans, com Barcelona o Madrid. Els i les lleidatanes també tenen dificultat per fer-ho. La Sara, membre de la Plataforma dels Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lleida, ha detallat el cas del jovent lleidatà:
I també la situació de les famílies:
I respecte als motivants concrets de la manifestació, en són dos: preus i racisme. El preu d’aquests pisos a la demarcació han pujat més del 50% en 10 anys.
Si s’analitzen les xifres, segons dades consultades al web d’Idealista: a l’octubre del 2010, el preu mitjà del metre quadrat a la provincia de Lleida estava xifrat en 5,4 euros. I deu anys després, a l’octubre del 2024, ha ascendit fins als 9,3 euros el metre quadrat. Això vol dir que un pis de lloguer de 60 m2 costava de mitjana, al 2014, 320 euros al mes, i ara, 558.
Una altra de les realitats és el racisme immobiliari, una sèrie de pràctiques discriminatòries que porten a terme propietaris i agències immobiliàries, impossibilitant l’accés a l’habitatge a persones amb noms i cognoms i/o trets culturals que s’associen a un origen estranger.
Aquestes realitats i els desnonaments que han tingut lloc a la demarcació han estat les raons de fer aquesta manifestació també a Lleida. D’aquesta manera, la PAH de Lleida i Fruita amb Justicia Social han sumat la ciutat de Lleida i la realitat d’aquestes terres a les manifestacions que tenen lloc aquest dissabte arreu de Catalunya, sota el lema “Abaixem els lloguers”.
També hi ha participat altres col·lectius i entitats com l’Escola Popular de Balàfia, l’Ateneu popular La Baula, la Biblioteca Anarquista Maria Rius, el sindicat CGT de les terres de Lleida, el Sindicat d'Habitatge Socialista, la Plataforma Antirrepressiva de Ponent, entre d’altres.